Saopćenje za javnost povodom posjete Višeg savjetnika OECD-a/SIGMA-e Agenciji za zaštitu ličnih podataka u BiH



Datum: 5.10.2023.

U Agenciji za zaštitu ličnih podataka u Bosni i Hercegovini 5.10.2023. održan je sastanak predstavnika Agencije sa Jose Diaz, Višim savjetnikom u OECD-u i SIGMA-i. Ispred Agencije sastanku su prisustvovali Zamjenik direktora, Pomoćnica direktora u Sektoru za inspekcijski nadzor, prigovore i Glavni registar i Šef odsjeka za odnose s javnošću.

SIGMA je organizacija koja predstavlja konekciju u koordinaciji između OECD-a i Evropske unije koja daje podršku projektima u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za pristup EU. SIGMA daje podršku u vidu mišljenja na zakone i podzakonske akte, izrade strategija, te projekata koji uključuju obuku osoblja zaposlenog u državnim i javnim institucijama. Predstavnik SIGMA-e predstavio je bitne podatke o radu SIGMA-e, a poseban fokus stavljen je na obuku trenera, tj. profesionalnog osoblja koje će ispred određene institucije svoje znanje prenositi službenicima u drugim institucijama. SIGMA podržava projekte manje novčane vrijednosti ali višegodišnjeg trajanja.

Predstavnici Agencije iznijeli su najznačajnije informacije o radu Agencije, zakonodavstvu iz oblasti zaštite ličnih podataka u Bosni i Hercegovini, kao i izazovima sa kojima se susreće Agencija.

U zaključku je dogovoren nastavak saradnje između Agencije i SIGMA-e u svrhu osiguranja provođenja najboljih EU standarda zaštite ličnih podataka u Bosni i Hercegovini.

Direktor

dr. Dragoljub Reljić