Saopćenje za javnosti: Zajednička izjava članica „Initiative 20i7“

Budva, 28. maj 2019.

Saopćenje za javnost

Zajednička izjava članica „Initiative 20i7“

Čelnici nezavisnih nadzornih organa za zaštitu ličnih podataka iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova[1], Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije okupili su se na trećem zasjedanju udruženja „Initiative 20i7“, koje se održalo 26. - 28. maja 2019. godine u Budvi. Na zasjedanju je predstavljeno stanje usklađenosti nacionalnog zakonodavstva sa Općom europskom uredbom o zaštiti podatka (GDPR). Države učesnice u različitim su fazama približavanja europskim propisima, a suočavaju se sa sličnim problemima.

Osim Hrvatske, Kosova i Srbije, ostale učesnice nisu usvojile propise za primjenu i implementaciju europskog pravnog okvira (Opće uredbe i policijske direktive). Stoga su rukovodioci nezavisnih nadzornih organa za zaštitu ličnih podataka saglasni, da bi države trebale da nastoje da što prije usvoje zakone. Iako su samo dvije države članice EU, za sve zemlje u regionu harmonizirano zakonodavstvo od posebne je važnosti za ekonomski razvoj i pravnu sigurnost rukovaoca, te zaštitu prava pojedinaca. Svi nadzorni organi, kao glavni korisnici usvojenih zakona, upozoravaju, da zakoni treba da budu jasni (lex certa), efikasni i usaglašeni sa Općom uredbom, policijskom direktivom, te moderniziranom Konvencijom 108+ Vijeća Evrope. Zakoni ne smiju da umanjuju postignuti stepen zaštite prava pojedinaca, a od velike važnosti su jasno definisane procedure.


[1] Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih  nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde i deklaraciji o neovisnosti Kosova.