Saopćenje za javnost povodom posjete predstavnika Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama Crne Gore Agenciji za zaštitu ličnih podataka u Bosni i Hercegovini



Sarajevo, 27.11.2018.

Danas je u Agenciji za zaštitu ličnih podataka u Bosni i Hercegovini održan sastanak između predstavnika Agencije i predsjednika Vijeća Muhameda Gjokaja i direktora crnogorske Agencije Čedomira Mitrovića.

U skladu sa Memorandumom o saradnji između dvije Agencije, potpisanim tokom 2013. godine, glavne teme Sastanka bile su obaveze nastale stupanjem na snagu i primjenom Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR) u Europskoj uniji, kao i sveobuhvatno sagledavanje stanja u oblasti zaštite ličnih podataka. Jedna od tema bio je novi Zakon o zaštiti ličnih podataka, koji je trenutno u fazi izrade. Novi Zakon treba se usaglasiti sa Općom uredbom o zaštiti podataka, odnosno sa novim standardima zaštite ličnih podataka primjenjivim u zemljama Europske unije.

Direktor Agencije Petar Kovačević zahvalio se crnogorskim predstavnicima na posjeti koja je bila potvrda uspješne saradnje između dvije države i institucije, koju redovno ostvarujemo kroz različite projekte, aktuelne izazove s kojima se susrećemo i rješenja koja usvajamo kroz primjenu standarda zaštite ličnih podataka i privatnosti.

Pored razmjene međusobnih iskustava i najboljih praksi, koje su od velikog značaja u procesu usklađivanja propisa sa europskim standardima, dogovoren je nastavak uspješne saradnje između ova dva tijela, kao i buduća regionalna saradnja sa drugim tijelima za zaštitu podataka.