Konferencija europskih tijela za zaštitu podataka (ECDPA - Conference of European Data Protection Authorities), 03. i 04. maj 2018. Tirana, Albanija



Sarajevo, 16.05.2018.

28. Konferencija europskih tijela za zaštitu podataka, poznata kao Proljetna konferencija, održana je 03. i 04. maja 2018. u Tirani pod nazivom „Zaštita podataka – zajedno je bolje“ u organizaciji Povjerenika za informacije i zaštitu podataka Albanije (IDP).

Konferencija je okupila više od 95 delegata iz preko 46 tijela za zaštitu podataka i posmatrača. Uključivala je 7 panela (Unaprjeđenje propusta saradnje u nadzoru: uloga DPA-ova; Teritorijalni obim Opće uredbe za zaštitu podataka (GDPR); Revizija Konvencije 108; Zaštita ličnih podataka u okviru policijskih i pravosudnih institucija; Uticaj europskih standarda na druge sisteme - razvijanje konvergencije na međunarodnom nivou oko zajedničkih standarda zaštite podataka koje dijele europski sistemi; Izazovi zaštite podataka u humanitarnim akcijama; Društveni mediji, mikro ciljanje i politička kampanja: izazovi i mogućnosti za tijela za zaštitu podataka;) te nekoliko sesija, od saradnje u obavještajnom nadzoru, teritorijalnosti GDPR-a, stanja stvari u pogledu revizije Konvencije 108, zaštite podataka u kontekstu policije i pravosuđa, kao i humanitarne akcije, globalnog uticaja europskih standarda i najnovijih otkrića o mikro ciljanju i političkoj kampanji u društvenim medijima.

Predstavljena su ažuriranja i nadopune aktivnosti određenih mreža zaštite podataka, kao što je Udruženje tijela za zaštitu podataka Frankofonije (AFAPDP), Forum tijela za zaštitu podataka Centralne i Istočne Europe (CEEDPA) i Radionica upravljanja slučajem (CHW). Održana je i neformalna diskusija o budućnosti Međunarodne konferencije povjerenika za zaštitu podataka i privatnosti (ICDPPC).

Odbor za akreditaciju Europske konferencije podnio je Izvještaj o akreditaciji, kao i Rezoluciju o akreditaciji turskog tijela za zaštitu podataka kao člana Konferencije europskih tijela za zaštitu podataka. Usvajanje odluke o akreditiranju turskog tijela odloženo je do naredne Konferencije, jer su neki članovi zatražili više vremena za pregled dostavljenih dokumenata.

Ispred Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH, Konferenciji je prisustvovala Pomoćnik direktora u Sektoru za međunarodnu saradnju i odnose s javnošću, te savjetnici za inspekcijski nadzor u Sektoru za inspekcijski nadzor, prigovore i Glavni registar.