Obilježavanje evropskog dana zaštite podataka 28. januara i Dan otvorenih vrata



Sarajevo, 30.1.2018.

Obilježavanje evropskog Dana zaštite podataka 28. januara i Dan otvorenih vrata 2018.Agencija za zaštitu ličnih podataka u Bosni i Hercegovini, prema ustaljenoj praksi, već devetu godinu zaredom obilježava evropski Dan zaštite podataka, koji je izvan Evrope poznat i kao Dan privatnosti. Svrha obilježavanja Dana zaštite podataka je podizanje svijesti javnosti o pravu na zaštitu ličnih podataka i privatnosti. Pitanja zaštite podataka prisutna su u svakodnevnom životu svih građana i od velikog je značaja da se građani upoznaju sa pravima u vezi sa obradom njihovih podataka od strane različitih subjekata. Štaviše, tehnološki napredak, posebno u informatičkom i digitalnom svijetu danas omogućava brz protok i širenje mnoštva privatnih podataka i veoma je teško kontrolirati različite digitalne sisteme pomoću kojih se prikupljaju, obrađuju, te prosljeđuju lični podaci svih nas. Stoga, oprez i odgovornost građana pri dostavljanju i otkrivanju vlastitih podataka, kao i podataka o drugima, bitan je element za osiguravanje poštivanja privatnosti.

Vijeće Evrope, uz potporu Evropske komisije, 2006. godine proglasilo je 28. januar evropskim Danom zaštite podataka. Ovog dana ujedno se obilježava i godišnjica Konvencije 108 za zaštitu lica s obzirom na automatsku obradu ličnih podataka, koja je otvorena za potpisivanje svim zemljama 28. januara 1981. Konvencija je na snazi u 47 zemalja članica Vijeća Evrope, te u još nekim zemljama koje nisu članice, kao što je Urugvaj, Mauricijus, Senegal i Tunis, a pozvane su da pristupe još Maroko, Kabo Verde, Burkina Faso, Argentina i Meksiko.

Povodom obilježavanja evropskog Dana zaštite podataka u Bosni i Hercegovini, Agencija je održala Pres konferenciju u ponedjeljak 29. januara 2018. u 11:00 u zgradi Parlamentarne skupštine BiH (Pres sala 3/II). Na Pres konferenciji mediji su imali mogućnost upoznati se sa najznačajnijim aspektima rada Agencije u protekloj godini, kao i sa planovima za naredni period.

U sklopu obilježavanja Dana zaštite podataka u BiH, Agencija je pozvala sve zainteresirane građane na Dan otvorenih vrata, koji je održan 29. januara u prostorijama Agencije od 13:00 do 16:00 u ulici Vilsonovo šetalište 10, sala 111/I. Ciljna grupa ovog Dana otvorenih vrata bili su učenici osnovnih škola, roditelji i nastavnici kojima je održano predavanje na temu sigurnosti i zaštite djece pri korištenju Interneta i društvenih mreža, te dati odgovori na postavljena pitanja. Predavanje je upotpunjeno primjerima i iskustvima iz prakse, sa konkretnim savjetima za roditelje o mogućnostima uspostave kontrole i nadzora nad upotrebom Interneta od strane djece, uz upozorenja o opasnostima Interneta i demonstraciji mjera predostrožnosti koje se mogu jednostavno primijeniti. Agencija i na ovaj način željela dati priliku građanima da prošire svijest o zaštiti ličnih podataka i privatnosti djece na Internetu, da bi što bolje razumjeli svoja prava i odgovornosti.