TAIEX ekspertna misija u Agenciji za zaštitu ličnih podataka u BiH s ciljem usklađivanja Zakona o zaštiti ličnih podataka sa Općom uredbom o zaštiti podataka



Sarajevo, 16.10.2017.

Agencija za zaštitu ličnih podataka u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa TAIEX programom pomoći Evropske komisije, organizirala je ekspertnu misiju s ciljem usklađivanja Zakona o zaštiti ličnih podataka sa Općom uredbom o zaštiti podataka.

Uredba (EU) 2016/679 Evropskog parlamenta i Vijeća od 27.04.2016. o zaštiti pojedinaca u pogledu obrade ličnih podataka i o slobodnom kretanju takvih podataka, te o stavljanju van snage Direktive 95/46/EZ (Opća uredba o zaštiti podataka), stupila je na snagu u Evropskoj uniji 25.05.2016., a primjenjivat će se od 25.05.2018. Potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Bosna i Hercegovina preuzela je obavezu usklađivanja zakonodavstva sa zakonodavstvom Evropske unije, a krajnji rok za usklađivanje zakonodavstva je 01.07.2021. 

TAIEX ekspertna misija realizirana je od 09. do 13.10.2017. u prostorijama Agencije u Sarajevu, a vodili su je eksperti iz Evropske unije g. Bernhard Bannasch, Zamjenik saksonskog povjerenika za zaštitu podataka iz SR Njemačke i gđa. Sanja Silaj Zeman, Načelnica službe za međunarodnu saradnju, EU i pravne poslove iz Agencije za zaštitu ličnih podataka Republike Hrvatske. 

Učesnici navedenog događaja bili su predstavnici Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH, predstavnica Direkcije za evropske integracije VM BiH, predstavnica Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, te gosti iz Republike Srbije g. Rodoljub Šabić, Povjerenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i g. Marinko Radić, Generalni sekretar službe Povjerenika.

Tokom pet radnih dana održano je niz predavanja o primjeni odredbi iz navedene Uredbe i zajedno sa ostalim učesnicima razmatrani su važniji koraci u izradi nacrta novog Zakona o zaštiti ličnih podataka, te uspostavljanju standarda zaštite ličnih podataka u Bosni i Hercegovini, po uzoru na zemlje članice Evropske unije.