19. Konferencija tijela za zaštitu podataka zemalja Centralne i Istočne Europe CEEDPA 17. - 18.05.2017, Tbilisi, Gruzija

Sarajevo, 30.05.2017.


19. Konferencija tijela za zaštitu podataka Centralne i Istočne Europe (CEEDPA) održala se 17.-18.05. u Tbilisiju (Gruzija) u organizaciji Kancelarije inspektora za zaštitu ličnih podataka Gruzije. 19. CEEDPA Konferencija bila je usmjerena na razmjenu iskustava i najboljih praksi vezanih za teme od interesa svih prisutnih zemalja, kroz obradu određenih slučajeva, alata koji pri tome mogu pomoći, kao i prezentiranja iskustava iz uspješnih kampanja širenja svijesti.

Tamar Kaldani, Inspektor za zaštitu ličnih podatka Gruzije i Archil Talakvadze, član Parlamenta Gruzije, pozdravili su učesnike Konferencije, te istakli značaj Konferencije obzirom da se svakodnevno kreira i obrađuje mnogo ličnih podataka. Učesnici Konferencije imali su priliku pogledati video obraćanje Giovanni Buttarellija (Europski povjerenik za zaštitu podataka) koji je u svom izlaganju posebno istakao značaj Opće uredbe o zaštiti podataka, te da se primjenom Uredbe očekuje veliki napredak u osiguranju prava na zaštitu ličnih podataka i privatnosti u offline i online svijetu. 

Konferencija je obuhvatila četiri panela: Obrada podataka od strane sektora za sprovedbu zakona, Uspješne kampanje širenja svijesti, Zaštita podataka i Internet, te Prakse vezane za otkrivanje sudskih odluka. Na konferenciji se razgovaralo i o internim pravilima CEEDPA Konferencije i budućnosti saradnje tijela za zaštitu ličnih podataka. Obzirom da su se razmatrala različita iskustva i prakse prisutnih tijela za zaštitu ličnih podataka, Konferencija je bila vrlo produktivna. Za domaćina naredne 20. CEEDPA Konferencije prijavila se Ukrajina. 

Ispred Agencije na Konferenciji sudjelovali su Šef odsjeka za inspekcijski nadzor i prigovore i Stručni savjetnik za odnose s javnošću, koji je na Konferenciji održao prezentaciju sa temom Obrada podataka od strane sektora za sprovedbu zakona - Slučaj otkrivanja identiteta prijavioca krivičnog djela od strane policije.