Predavanja o zaštiti ličnih podataka studentima pravnih fakulteta i kriminalistike



Povodom obilježavanja europskog Dana zaštite ličnih podataka, Agencija za zaštitu ličnih podataka u Bosni i Hercegovini poduzela je niz aktivnosti u cilju jačanja svijesti javnosti o zaštiti ličnih podataka. Tim povodom, Agencija je nastavila prošlogodišnju praksu držanja predavanja o zaštiti ličnih podataka studentima na visokoškolskim institucijama. Uspostavljena je saradnja sa Pravnim fakultetima u Sarajevu, Istočnom Sarajevu, Banja Luci, Mostaru (Univerzitet Džemal Bijedić i Sveučilište), te sa Fakultetom za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu. 

Predavanja na navedenim visokoškolskim institucijama održana su tokom marta zbog usklađivanja obaveza studenata, i to:
Pravni fakultet Istočno Sarajevo 09.03.2017.
Pravni fakulteti Univerziteta Džemal Bijedić i Sveučilišta Mostar 10.03.2017.
Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Sarajevo 13.03.2017.
Pravni fakultet Sarajevo 17.03.2017.
Pravni fakultet Banja Luka 21.03.2017.

Tokom predavanja u trajanju od dva sata, studenti su upoznati sa izvorima prava, ciljem Zakona o zaštiti ličnih podataka, osnovnim pojmovima i vrijednostima koje se štite Zakonom, principima zakonite obrade ličnih podataka, kao i sa radom Agencije kroz vršenje inspekcijskog nadzora, rješavanje po prigovorima, vođenje postupaka po službenoj dužnosti, davanje stručnih mišljenja, a sve uz odgovarajuće statističke pokazatelje. Navedenim predavanjima savjetnice za inspekciju obuhvaćeno je sveukupno 330 studenata.  

Predavanjima su, uz studente, prisustvovali i prorektori za nastavu, te asistenti na pojedinim predmetima. Po završenom predavanju, na obostrano zadovoljstvo,  izražena je želja za nastavkom saradnje i iznalaženjem mogućnosti ponovnog održavanja ove vrste edukacije.