Saopćenje za javnost povodom posjete delegacije Specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH (EUSR)



Datum: 28.04.2021.

Danas je u Agenciji za zaštitu ličnih podataka u Bosni i Hercegovini održan sastanak između predstavnika Agencije i delegacije Specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Tema razgovora bila je usklađivanje propisa za zaštitu ličnih podataka sa Općom uredbom o zaštiti podataka, Direktivom (EU) 2016/680 Evropskog Parlamenta i Vijeća od 27. aprila 2016. o zaštiti pojedinaca u vezi sa obradom ličnih podataka od strane nadležnih organa u svrhe sprječavanja, istrage, otkrivanja ili progona krivičnih djela ili izvršavanja krivičnih sankcija i o slobodnom kretanju takvih podataka, te o stavljanju van snage Okvirne odluke Vijeća 2008/977/PUP, te ratifikacija Protokola kojim se izmjenjuje i dopunjuje Konvencija za zaštitu pojedinaca u pogledu automatske obrade ličnih podataka (Konvencija 108+). Takođe, teme razgovora bile su i potpisivanje sporazuma sa Eurojust-om, te tekuća pitanja vezana za rad Agencije (stupanje na snagu novog Zakona o zaštiti ličnih podataka, donošenje novog Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji, popunjavanje Agencije nedostajućim kadrom, nabavka automobila za inspekcijski nadzor i dr.).

Direktor Agencije dr. Dragoljub Reljić, zahvalio se na posjeti delegaciji EUSR-a ispred koje su prisustvovale Margriet Prins (Šef Odjela za vladavinu prava), te Mirna Brešan (Savjetnik u Odjelu za Vladavinu prava), što je ujedno i potvrda uspješne saradnje. Posjeta EUSR-a je posebno bitna vezano za aktuelne izazove sa kojima se susrećemo i rješenja koja usvajamo kroz primjenu standarda zaštite ličnih podataka i privatnosti.