Evropski Dan zaštite podataka 28.01.2020



Sarajevo, 28.01.2020.

Obilježavanje evropskog Dana zaštite podataka 28. januara

Agencija za zaštitu ličnih podataka u Bosni i Hercegovini, prema ustaljenoj praksi već jedanaestu godinu zaredom, obilježava evropski Dan zaštite podataka. Tim povodom održana je Press konferencija u utorak 28. januara 2020. u 11:00 sati u zgradi Parlamentarne skupštine BiH na kojoj su pozvani mediji upoznati sa najznačajnijim aspektima rada Agencije u protekloj godini i planovima za naredni period.

U svrhu podizanja svijesti javnosti o pravu na zaštitu ličnih podataka i privatnosti, Vijeće Evrope je, uz potporu Evropske komisije, 2006. godine proglasilo 28. januar evropskim Danom zaštite podataka, koji se u svijetu još naziva i Dan privatnosti. Tog dana se ujedno obilježava i godišnjica Konvencije 108 za zaštitu lica u pogledu automatske obrade ličnih podataka, koja je otvorena za potpisivanje svim zemljama 28. januara 1981. Konvencija je trenutno na snazi u 47 zemalja članica Vijeća Evrope, te u još nekim zemljama koje nisu članice. Bosna i Hercegovina je potpisala 2004. godine, a ratificirala 2006. godine, Konvenciju 108 i Dodatni protokol uz Konvenciju u vezi sa nadzornim organima i međunarodnom razmjenom podataka. Konvencija je od ključnog značaja za osiguravanje prava na privatnost i zaštitu ličnih podataka svakog fizičkog lica i nakon 39 godina ona je jedini pravno obavezujući međunarodni instrument zaštite ličnih podataka. Nakon dugog procesa modernizacije, Konvencija 108 je izmijenjena, dopunjena na način da je usvojen Protokol kojim se izmjenjuje i dopunjuje Konvencija 108, poznat i pod nazivom Konvencija 108+. Protokol je otvoren za potpisivanje 10.10.2018. a do danas ga je potpisalo 38 država, a dvije države su ga i ratificirale.

Pitanja zaštite podataka i privatnosti sve su prisutnija u svakodnevnom životu svih građana te je nužno da se građani upoznaju sa pravima u vezi sa obradom njihovih podataka, odnosno u koje svrhe se njihovi lični podaci prikupljaju i obrađuju, kao i koji rizici su vezani uz neovlašteno prikupljanje i obradu njihovih ličnih podataka. Brz protok podataka omogućen današnjom tehnologijom izlaže građane konstantnom riziku od različitih vidova manipulacija, prevara, narušavanja privatnosti a prisjetimo se da je jedno od osnovnih ljudskih prava predviđeno Evropskom Konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda i njenih protokola „pravo na privatni i porodični život, dom i prepisku.“ Stoga je oprez i odgovornost građana pri dostavljanju i otkrivanju vlastitih podataka, kao i podataka o drugima, bitan element za osiguravanje poštivanja privatnosti. Svrha obilježavanja evropskog Dana zaštite podataka upravo je podizanje svijesti javnosti o pravu na zaštitu ličnih podataka i privatnosti.

Obilježavanje Dana zaštite podataka u Bosni i Hercegovini je ujedno i upozorenje građanima da se suzdrže od nepotrebnih i prekomjernih dostavljanja podataka i informacija o privatnom životu na društvenim mrežama, da obrate pažnju na vjerodostojnost internetskih servisa na kojima ostavljaju lične podatke, da se temeljitije raspitaju i o zakonitosti dostavljanja određenih vlastitih podataka čak i javnim organima, jednako kao i privatnim kompanijama, te da vode računa o dokumentima koji sadrže lične podatke.